#
Καλάθι αγορών
Το καλάθι σας είναι άδειο!
  • ΔΑΦΝΟΦΥΛΛΑ  Βότανα-Μπαχαρικά & Αλάτι ΔΑΦΝΟΦΥΛΛΑ  Βότανα-Μπαχαρικά & Αλάτι Roll over image to zoom in

ΔΑΦΝΟΦΥΛΛΑ

Διαθέσιμο

1,55€

Κατασκευαστής: Bioway
Κωδικός Προϊόντος: ΒΟΤ072
PRODUCT CUSTOM BLOCK

Δάφνη
Λατινική ονομασία: Laurus nobilis
Άλλες ονομασίες: βαγιά, δαφνολιά, φυλλάδα
Αγγλική ονομασία: Bay laurel, True laurel, Sweet bay, Laurel tree, Grecian laurel, Laurel, Bay tree

Δραστικές ουσίες:
Οι καρποί περιέχουν 1% αιθέρια έλαια (τερπένια, sesquiterpenes, αλκοόλες και κετόνες) και 30% λιπαρά έλαια. Τα φύλλα περιέχουν περίπου 1,3% αιθέριο έλαιο (Ol. Lauri folii), που αποτελείται από 45% ευκαλυπτόλη, 12% τερπενίων, 3-4% sesquiterpenes, 3% μεθυλευγενόλη και άλλων α- και β- πινένια, φελανδρίνη, λιναλοόλη, γερανιόλη και τερπινεόλη.

Ιστορία:
Στην Ελλάδα η δάφνη ήταν γνωστή από τα αρχαιότατα χρόνια και γίνεται μνεία γι' αυτήν στον Όμηρο. Ήταν ιερό δέντρο, αφιερωμένο στο θεό Απόλλωνα. Πρώτα οι Έλληνες και έπειτα οι Ρωμαίοι συνήθιζαν να στεφανώνουν με κλαδιά δάφνης τους νικητές των αγώνων. Έτσι, ακόμα και σήμερα η δάφνη ταυτίζεται με τη δόξα, τη νίκη και την υπεροχή.
Στην αρχαιότητα ήταν επίσης γνωστές οι θεραπευτικές της ιδιότητες. Ο Ιπποκράτης τη χορηγούσε ως αναλγητικό μετά τον τοκετό και σε διάφορα γυναικολογικά προβλήματα. Με δαφνέλαιο θεράπευε τη στειρότητα. Ο Διοσκουρίδης συνιστούσε το αφέψημά της σε παθήσεις της κύστης και της μήτρας, τους λιωμένους καρπούς της στο άσθμα και στη φυματίωση και το χυμότους σε περιπτώσεις βαρηκοΐας και κόπωσης.

Ιδιότητες:
Στυπτικό, αντιδιαρροϊκό, διουρητικό
Το αφέψημα ή το έγχυμα των φύλλων της χρησιμοποιείται σαν πεπτικό τονωτικό, καταπολεμά τον μετεωρισμό, τη δυσπεψία, τους κολικούς των εντέρων, τη διάρροια ενώ είναι άριστο διουρητικό αλλά δρα και κατά των εντερικών παρασίτων.
Βοηθά στην ομαλοποίηση της χολής αλλά και της ομαλής εμμήνου ρύσεως των γυναικών.
Επίσης είναι χωνευτικό αλλά και χαλαρωτικό, ιδανικό για την ηρεμία πριν τον ύπνο.
Σαν κατάπλασμα και αλοιφή από δαφνόφυλλα και πολτό καρπών η δάφνη χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από πόνους ρευματισμών και αρθρίτιδων, ενώ βοηθά σε περιπτώσεις τραυματισμών, διαστρεμάτων και θλάσεων.

Δοσολογία: Αφέψημα: Ρίχνουμε 2-3 φύλλα δάφνης σε ένα φλυτζάνι νερό και τα σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά.
Στην μαγειρική: Νοστιμίζει πιάτα με ψάρι, μπαίνει σε ζωμούς κρέατος, σούπες, φαγητά κατσαρόλας, κυνήγι. Χρησιμοποιήτε ακόμη σε λαχανικά τουρσί, μαριναρισμένες ελιές και τυρί, αρωματικό ξύδι και λάδι και σάλτσες.

Περιγραφή: Είναι μικρό δέντρο, με σκούρα πράσινα φύλλα, λογχοειδή, ενώ ο φλοιός του δέντρου είναι σκληρός και γκρίζος. Τα άνθη της δάφνης είναι μικρά και πράσινα και βγαίνους Μάρτιο με Απρίλιο, ενώ οι καρποί είναι ράγες γαλάζιες.

Συλλογή: Οι καρποί και τα φύλλα της δάφνης χρησιμοποιούνται κυρίως.Τα φύλλα της συλλέγονται όλο το χρόνο, αλλά είναι προτιμότερο κατά το τέλος του καλοκαιριού.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Λέγεται πως το λούσιμο με αφέψημα από δαφνόφυλλα βοηθά στην τριχόπτωση. Αν τα μαλλιά σας πέφτουν ή είναι θαμπά, ξεβγάλτε τα μετά το λούσιμο με νερό στο οποίο έχετε βράσει φύλλα δάφνης. Για να σκουρύνετε το χρώμα τους σε περίπτωση που έχουν αρχίσει να ασπρίζουν, βράστε 150 γρ. φρέσκα δαφνόφυλλα, αφήστε το μείγμα να κρυώσει και λουστείτε για 15 μέρες.
Επίσης το μπάνιο με μερικά δαφνόφυλλα στο νερό, ανακουφίζει από κούραση και χαλαρώνει τους μυς σε ένταση.
Προσθέστε τη δάφνη στο τέλος του μαγειρέματος, διαφορετικά μπορεί να αφήσει μια πικρή γεύση στο φαγητό.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!
Αποφύγετε τις επαλείψεις με σκέτο δαφνόλαδο, καθώς μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα και κοκκινίλες στο δέρμα.
Επίσης, μην πίνετε ποτέ δαφνόλαδο γιατί υπάρχει περίπτωση να σας προκαλέσει ναυτία και έντονη τάση για εμετό, αλλά και εγκαύματα στο γαστρικό βλεννογόνο και κολικούς.
Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται κατά  την διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς μπορεί να επιφέρει εμμηνόρροια

Γράψτε μια αξιολόγηση

Το Όνομα σας:


Η Αξιολόγηση σας: Σημείωση: δε μεταφράζεται η HTML!

Βαθμολογία: Κακή           Καλή

Εισάγετε τον κωδικό στο ακόλουθο πλαίσιο: