#
Καλάθι αγορών
Το καλάθι σας είναι άδειο!


Nόσο του Πάρκινσον και διατροφή

                                                                                                                                         Η Νόσος Πάρκινσον                                                           

 

                                                                

Η Νόσος Πάρκινσον είναι μια εκφυλιστική νόσος (προοδευτική καταστροφή) του εγκεφάλου που εκδηλώνεται σε ηλικίες κύρια άνω των πενήντα χρόνων και

εξελίσσεται αργά.

Ένα από τα πρώτα συστήματα που επηρεάζονται είναι αυτό που αφορά στην κίνηση. Καθώς όμως η ασθένεια εξελίσσεται, επηρεάζει κι άλλες περιοχές

του εγκεφάλου που αφορούν την ισορροπία,και την κίνηση.

Η ασθένεια χαρακτηρίζεται από προοδευτική καταστροφή των κυττάρων της μέλαινας ουσίας (πυρήνας κυττάρων) στο στέλεχος του εγκεφάλου.

Τα κύτταρα της μέλαινας ουσίας  παράγουν την ντοπαμίνη, ένα νευροδιαβιβαστή που επικοινωνεί με μια άλλη σημαντική περιοχή του εγκεφάλου,

τα βασικά γάγγλια που είναι απαραίτητα για την εκτέλεση και τον έλεγχο των κινήσεων και άλλων ζωτικών λειτουργιών του ανθρώπινου σώματος.

                                                                                                             
 
Η νόσος του Πάρκινσον εκδηλώνεται πρωτίστως μετά την ηλικία των 60 ετών, με τον αριθμό των πασχόντων να κυμαίνεται από 5 ανά 1.000 άτομα στις ηλικίες 60-69 ετών
έως 40 ανά 1.000 στις ηλικίες 80-89 ετών.

Η ασθένεια αναπτύσσεται όταν αρχίσουν να πεθαίνουν τα κύτταρα στον εγκέφαλο που ελέγχουν την κίνηση, και έτσι τα κύρια συμπτώματά του είναι τρέμουλο, μυϊκή δυσκαμψία και επιβράδυνση των κινήσεων.

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία γι’ αυτήν, υπάρχουν φάρμακα που ελέγχουν την σοβαρότητα των συμπτωμάτων του, αντισταθμίζοντας την έλλειψη της ντοπαμίνης – μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου που δρα ως αγγελιοφόρος ανάμεσα στα τμήματα του εγκεφάλου που παίζουν ρόλο στην κίνηση και σε αυτά που ελέγχουν τον συντονισμό των κινήσεων.

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τόκιο σε 249 νεοδιαγνωσθέντες πάσχοντες από νόσο του Πάρκινσον και σε 368 υγιείς συνομηλίκους τους.

Στη νόσο του Πάρκινσον, η υγιεινή διατροφή είναι ένα σημαντικός παράγοντας για να παραμείνετε υγιής και δραστήριος και να διατηρήσετε σε ικανοποιητικά επίπεδα την ενεργητικότητά σας.

Πάντοτε με τη συμβουλή του γιατρού σας, κατά περίπτωση, ένα πρόγραμμα γευμάτων μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε μία καλά ισορροπημένη διατροφή με φρούτα και λαχανικά, μερικά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, γαλακτοκομικά προϊόντα και δημητριακά.Είναι επίσης σημαντικό να πίνετε πολλά υγρά, κυρίως νερό, και να αποφεύγετε τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη και αλκοόλ.

Οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία αποτελούν ένα απαραίτητο κομμάτι οποιασδήποτε υγιεινής διατροφής.

Οι καλύτερες πηγές τους είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, οι χυμοί φρούτων, οι ξηροί καρποί, τα αυγά και μερικά προϊόντα δημητριακών.

Επιπρόσθετα, σε μία ισορροπημένη διατροφή, τα συμπληρώματα πολυβιταμινών και μεταλλικών στοιχείων μπορούν να είναι βοηθητικά για ορισμένους ανθρώπους.

Ίσως να είναι χρήσιμο να λάβετε εξειδικευμένες συμβουλές από ένα διαιτολόγο. 

 

 

 

                          Βιταμίνη Β                   MAGNESIUM                       ΥΓΡΟ Q10                  ΖΕΟΛΙΘΟΣ ΘΡΑΚΗΣ ΣΚΟΝΗ                  ΨΥΛΛΙΟ                 ΕλληνικήΒιολογική Σπιρουλίνα   

 

                                               

Bioway.gr Posted by Bioway.gr

comments to "Nόσο του Πάρκινσον και διατροφή "